El coneixement està als barris

Si volem posar en marxa nous coneixements i noves formes de generar coneixement, hem de jugar fort en el terreny de la llengua“, escriuen els companys i les companyes de Carabancheleando a la presentació del Diccionario de las periferias (Traficantes de Sueños, 2017, aquí a la seva pàgina). Una de les paraules on s’ha de portar l’atenció és precisament “barri”.

El barri és l’estructura física i sentimental que defineix la nostra afiliació al món. És el lloc on aprenem a ser algú fora de la família, a relacionar-nos amb la complexitat de la realitat, a sortir de l’espai privat i de la zona de comfort, i a entrar en la incertesa radical de l’espai públic, de la ciutat, d’allò urbà. Hi ha qui l’idealitza o reivindica com a una patria, com a la única unitat territorial a la qual pertànyer sense dubtes; hi ha qui el considera un punt de partida per a reclamar altres afiliacions, de nivell més alt: a un país, a un poble, a una classe social, a una història col·lectiva. Però el barri és sobretot el lloc on totes aquestes diferents interpretacions i afiliacions es troben, negocien, es barallen, es discuteixen, s’abracen, o es prenen alguna cosa juntes, tot i que ni s’entenguin entre elles.

Els barris són la capacitat popular de reconèixer l’existència de l’altre. No és d’extranyar que siguin sempre atacats. Amb ells, també ho són els coneixements que representen, les paraules que en ells neixen i creixen.

unnamedDivendres 27 d’Octubre a les 18h, presentació del diccionari a la BibliotEKA de l’ESLA EKO de Carabanchel, Madrid!