Stefano Portelli

Control.la també la seva pàgina personal

Stefano Portelli (Roma, 1976), investigador independent adscrit a l’Institut Català d’Antropologia, membre fundador del Grup de Treball de Perifèries Urbanes, administrador de la pàgina web http://periferiesurbanes.org, i membre del col•lectiu multidisciplinar d’antropòlegs, arquitectes i urbanistes Repensar Bonpastor. S’ha llicenciat en Antropologia Cultural l’any 2001 a l’Universitat de Roma “La Sapienza” amb una tesi sobre les contradiccions de la cooperació internacional al desenvolupament a partir d’un treball de camp a la perifèria de Managua (Nicaragua), valorada amb la màxima nota summa cum laude. A Barcelona va ocupar-se de l’impacte social de les transformacions urbanes i de la interacció entre memòria col•lectiva i lluites pel territori, promovent projectes subvencionats per l’ICA i pel Memorial Democràtic de Catalunya. Mentrestant treballava com a educador social amb infants i menors no acompanyats, interessant-se en les ideologies del control i en l’autonomia dels nens en l’espai públic.


A partir de 2004 va començar un treball de camp al barri de cases barates de Bon Pastor, en curs de demolició. En col•laboració amb una associació de veïns local, i amb un equip coordinat pel professor Manuel Delgado, la recerca va focalitzar-se sobre les formes passades i presents d’oposició a la planificació i l’impacte de la reconfiguració de l’espai sobre les quotidianitats i percepcions dels habitants, amb especial interès en les dinàmiques d’inmigració i exclusió, a les tècniques de resolució dels conflictes, i a l’autonomia dels infants. A 2009 aquest treball va ser subvencionat per l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, i la monografia resultant, La ciutat horitzontal: lluita social i memòria col•lectiva a les cases barates de Barcelona, va publicar-se el 2015 en català i castellà.


L’any 2007-2008 va freqüentar la formació “Ethnopsychiatrie des nouveaux désordres psychosociaux” al Centre Georges Dévereux de l’Universitat de Paris VIII, centrant-se des de llavors en les etnotècniques de gestió dels conflictes i de les problemàtiques psíquiques, en particular les pràctiques d’adhorcisme vinculades a cofradíes sufíes: va residir a Larache (Marroc) durant 2009-2010, i actualment està investigant l’adaptació d’aquestes tècniques al context de la diàspora a Europa, i analitzant les aplicacions de l’antropologia de l’espai en la intervenció social i terapèutica.

Email: stefanoportelli1976@gmail.com

Publicacions (Control.la també la seva página personal):


Activist*scholar collaborations in times of crisis, and beyond: Reflections on ‘Urban Activism: Staking Claims in the 21st Century City’

From the Horizontal to the Vertical

Pietro Saitta, Prendere le case

Eviction and displacement from the neighbourhood of Douar Wasti in Casablanca, Morocco

“The Cry of the Excavator. Notes on the social impact of urban renewall”

La ciudad horizontal. Urbanismo y resistencia en un barrio de casas baratas de Barcelona

“La ciutat horitzontal, Lluita social i memòria col·lectiva als marges de Barcelona”

“The casas baratas of Bon Pastor: a worker’s reservoir on the edges of Barcelona”.

“Sul mito della partecipazione cittadina a Barcellona: dall’urbanismo franchista al ‘modello’ democratico”

“Repensar Bonpastor: una intervención multidisciplinaria independiente en un barrio afectado por la transformación urbanística”