Cinc anys des del conflicte de Gamonal

Aquest any es cumpleix el cinqué anniversari de les protestes veïnals que van fer que, durant una setmana, tot l’estat espanyol seguís la lluita del barri obrer de Gamonal (Burgos) contra el projecte urbanístic que preveia la remodelació del seu carrer principal, i que va resultar en una gran victòria després de la seva paralització. En aquells dies, fora del barri tothom es preguntava que estava passant al Gamonal, però allí ho tenien clar. No era només un carrer, sinò una inversió innecessària que només beneficiava als constructors, quan els problemes del barri eren altres, sobretot l’atur i la falta  d’aparcament que s’agreujaria amb el project. A més a més, es tractava d’una cosa que el barri ja havia viscut altres vegades.

Gamonal, creat al caliu de la industrialització franquista amb la instal.lació al 1964 del Polígono Industrial Gamonal, es va caracteritzar des dels  seus inicis per ser un barri segregat de la ciutat, construït a travès de la especulació i amb importants déficits urbanístics. I si la presa de consciència dels seus habitants dels problemes del lloc on vivien va desenvolupar-se molt aviat, durant els últims anys del franquisme es produeixen les primeres iniciatives veïnals en defensa i per la millora del barri.

Com es llegeix a l’estudio que va fer el geògraf José Ignacio Herreras Espinosa, serà des de la transició fins avui que les continues lluites veïnals faràn de Gamonal no només un barri combatiu, sinò un barri en que els seus habitants es senten orgullosos de haber-ho aconseguit tot ellxs mateixes a travès d’aquelles lluites.

  • Gamonal: Barrio vivo, barrio combativo, 2014, Ed. Klinamen [PDF] “Lejos de querer aportar a la exaltación de ciertos pasajes, buscamos dar voz a los protagonistas de un conflicto, para amplificar el eco de su práctica, y contribuir a que su experiencia resuene en las luchas venideras
  • Luis CASTRO BERROJO, La batalla de Gamonal y otras historias de este barrio, en Academia
  • Reportage de La Sexta columna sobre les movilitzacions de 2014: La ley de la calle: Gamonal, un barrio que lleva medio siglo de lucha, en lucha
  • Documentals realitzats pels alumnes d’institut: IES Diego Marín Aguilera, Gamonal: el documental, sobre les lluites de 2014, grabat integralment al Gamonal :: IES Pintor Luis Sáez, Barrios abiertos: Gamonal, sobre les lluites de 2005.
  • José Ignacio HERRERAS ESPINOSA (2015), El barrio de Capiscol (Gamonal, Burgos). Formación y desarrollo socio-urbano, Tesi en Geografía, Burgos [tesi sencera en PDF]
  • 2019 és també el quart anniversari d’una altra lluita important, que també va causar la paralització d’un projecte d’avinguda que hagués destruit la integritat d’un barri. Es tracta del barri del Cabanyal (Valencia), on la mobilització veïnal va aconseguir bloquejar la construcció de l’avinguda Blasco Ibañez. El barri va resultar igualment molt afectat pel projecte.