“És com donar un ganivet del pa a un nen de dos anys: és que no saben lo que estàn fent. O sigui, ens quedaràn edificis molt macos, però hem de mirar sobre què els hem edificat. Hi havien coses, abans”.
Jaume Pagès, afectat de Can Ricart
Entre 2005 i 2006 vam estar treballant sobre el barri de Poblenou, sota dues diferents mirades. Una, històrica, intentava reconstruir els moviments de resistència dels habitants de les àrees de Poblenou afectades entre els anys 60 i 70 per l’ambiciòs “Pla de la Ribera”, amb el qual l’alcalde franquista Porcioles pretenia convertir el litoral nord de la ciutat en una zona residencial i d’oci. L’altra, etnogràfica, es dirigia a la afectació contemporània, dels residents, treballadors i comerciants de la zona, respecte al no menys ambiciòs “Pla 22@”, amb el qual l’alcalde socialista Joan Clos han intentat convertir, entre 2000 i 2004, bona part del barri de Poblenou en una zona residencial i d’oci. La dimensió del treball va superar-nos, i finalment vam haver de reconsiderar l’ambició d’abarcar tot el barri de Poblenou (200 hectàrees): vam realitzar llavors una sèrie d’entrevistes a antics activistes i veïns al voltant del Pla de la Ribera, i algunes altres al voltant d’un cas exemplar del 22@, el complexe fabril de Can Ricart.
- Descarrega la memòria del treball El Pla de la Ribera: el veïnat contra la dictadura
- Descarrega la recopilació d’extractes d’entrevistas sobre Can Ricart (2006) o el Mapa d’afectació de Can Ricart (2006)
- Hi ha un borrador de treball, inèdit, però que conté moltes fotos i informació interesant sobre Poblenou als anys 2000-2004. Tenía que dir-se Poblenou, avui, i es pot descarregar aquí: PART1 – PART2