Després de Rastros de rostros en un prado rojo (y negro), de Pere López Sánchez (Virus, 2014), sobre les cases barates de Can Tunis als anys 30, es publica ara La ciudad horizontal, de Stefano Portelli (Bellaterra, 2015), sobre les cases barates de Bon Pastor, des de la seva construcció al 1929, fins al principi de les demolicions, entre els anys 2007-2012. Aquests espais perifèrics, abandonats per la economia, descuidats per la política i estigmatitzats per la sociatat, van ser també ignorats per la investigació; principalment perque, com a altres barris populars, estudiar a les cases barates és imposible sense posar-se en joc, sense qüestionar les barreres, sense desvelar clarament – horitzontalment – els veritables objectius de la recerca. En aquest cas, els objectius són clars: influir sobre la planificació urbana, en particular aturar l’enderroc del barri, reivindicant que les decisions sobre la transformació dels territoris pertanyin als seus habitants. Una cosa molt diferent de la que li diuen ‘participació ciutadana’.
Llibre:
Stefano Portelli, La ciudad horizontal: urbanismo y resistencia en las casas baratas de Barcelona, Editorial Bellaterra, Barcelona 2015 [paper/PDF]
Enllaços:
- [Article] “La ciutat horitzontal”, Revista de Etnología de Catalunya n.39, juny 2014, sobre la investigació de la qual va surgir el llibre, el projecte “Lluita social i memòria col·lectiva a les cases barates de Barcelona” de l’IPEC :: [post] al blog Etnologia.cat, [post] al blog del Institut Català d’Antropologia.
- [Article] “La penetración de los dispositivos de control en un barrio impermeable de la periferia de Barcelona”, Geocrítica, Actas del XIII Coloquio Internacional, Barcelona 5-10 maig 2014. La transformació de l’espai està associada amb algunes modificacions socials: a la verticalització urbanística representada pels nous blocs de pisos correspon una verticalització i jerarquització del control sobre l’espai públic del barri.
- [Projecte] Estretament associat amb aquesta recerca, la iniciativa Repensar Bonpastor és un concurs d’idees internacional interdisciplinari per trobar solucions alternatives a l’enderroc per a les cases barates. Al 2012 va ser ressenyada per Denise Lawrence-Zuniga a l’American Anthropologist.
Està activa la web laciutathoritzontal.org, amb desenes de documents, centenars d’articles, milers de fotos sobre els quatre grups de cases barates de Barcelona!