Per a qui van ser les Olimpiades de 2012 a Londres? Pels atletes, els spònsors, els organitzadors, el públic? O van ser per a nosaltres? La nostra amiga Gynna Millan (Development Planning Unit – UCL; al 2009 va presentar una proposta per al concurs Repensar Bonpastor) amb un col·lectiu de video-entusiastes, va treballar sobre l’impacte de l'”esdeveniment més important del món” sobre els espais, parcs i veïnats de Londres. El resultat és una recopilació de videos que poden veure’s a la página de Whose Olympics? i un curt [veure trailer]. Dos anys després, ens podem preguntar de nou: la Copa del Món de 2014 a Brasil, per a qui serà? “A copa do mundo nao e nossa“, escriuen uns arquitectes de Río Grande do Sur, citant a Plató. Els mega-events són transnacionals i transversals, així com també ho són les protestes; però el discurs de la globalització, que converteix cada esdeveniment local en un capìtol més de la mateixa història, tampoc és nostre. Com deien durant una trobada recent de l’OACU a Barcelona (on, òbviament, tenim l’antecedent de les Olimpiades de 1992), més que les similituds, ens interessen les diferències! L’antropologia té un ull sobre les correspondences i les interrelacions a nivell “macro”, però explora sobretot les articulacions locals, allò que és “micro”: allò que no es pot comparar, les especificitats de cada història, lloc, de cada esdeveniment, i de l’impacte particular que té cada fenòmen sobre cada lloc en particular.
- “Copa para quem?“, campanya dels Comités populars da copa (Ancop), i vídeo “Quem ganha com esse jogo?”, a la pàgina Observatório das metrópoles. “A copa do mundo é nossa?“, treball de Jessica D’Elias sobre els desnonaments al barri d’Itaquera (Sao Paulo), al bloc de l’urbanista crítica Rachel Rolnik :: “A Caminho da Copa“, videodocumental, 2012.
- Luís Edoardo SOAREZ, antropòleg brasileny: “Lo que sé y lo que no sé sobre las manifestaciones en Brasil“ [en italià a NapoliMonitor] :: Raúl Zibechi, periodista uruguayà: “Porqué indigna la copa mundial” a LaVaca.com
- Megaesdeveniments esportius i violació de drets humans a Brasil: article de Fabiola Ortiz a PeriodismoHumano.com, i entrevista a Sonia Fleury a Brasildefato, sobre el Dossier preparat pels Comités popular da copa [PDF] :: Article i video- entrevista amb l’economista i sociòleg Carlos Vainer, sobre conflictes relacionats amb els grans esdeveniments: es noti la referència a la transformació de Barcelona.
- Mauro Castro COMA (2012) “Del sueño olímpico al proyecto Porto Maravilha: el ‘eventismo’ como catalizador de la regeneración”. Urbe, v.3, n.2. [PDF] :: Magrinyà i Maza (2005) “Tinglados de Bar-ce-lo-na: la incorporación del puerto”, Scripta Nova, 139 [link] :: i no us perdeu aquesta joia: “Barcelona Brasil group: Bcn és la nostra inspiració i Maragall el meu ídol“.
- Letizia GIANNELLA, geògrafa brasilenya ara a Barcelona: Consideracions sobre les protestes (2013), al bloc de Manuel Delgado.
- Un article de Nazaret Castro sobre el mundial i les Olimpiàdes a Rio, al blog Intensificant vides nervioses (molt “afí” al nostre!)