Repoblar no és delicte!


“Seguirem donant vida als pobles, creant espais educatius, treballant les terres, intentant crear autosuficiència i autonomia, generant el nostre mitjà de vida en aquest trocet de muntanya del que ens volen fer fora” (Comunicat en defensa de La Selba).

Centenars de persones a tota Europa van escollir repoblar pobles abandonats, cercant l’autosubsistència en àrees rurals, cuidant de la muntanya i dels boscs, restaurant masies de pedra que tenen fins a mil anys d’edat. Els estats-nació neoliberals destinen aquestes àrees a la destrucció, per a construir-hi infraestructures sovint inútils: per exemple, pantans que inunden valls sencers, a vegades ni tan sols activats després d’haver destruit la vida dels pobles. Qui escull repoblar la muntanya està buscant construir un nou món, en el qual l’èmfasi torni a la autosuficiencia, a l’autoconsum, a la reducció de la dependència energètica, al cuidat de la infància i de l’ambient. Comparat amb el que normalment li diem ciutat, semblaria una opció antiurbana.

laselba
Casa Selba, en la Sierra de Aragón.

Però avui sabem bé que la ciutat ho és tot: fins i tot els valls perduts del Pirineu aragonès són perifèries urbanes. Les infraestructures per les quals es destrocen i amenacen de destrucció aquestes terres, són destinades al consum de la ciutat: és el sistema de producció el que és urbà. Repoblar i reconstruir pobles i cases rurals abandonats desafia un sistema econòmic que odia la independència, sigui de l’individu, de petits grups, o de comunitas senceres. Els estats-nació no toleren la existència de formes de vida que demonstrin que, fora de la ciutat, de la llei i del mercat, es pugui viure feliços. Per això, tot i que aquests llocs no fan mal a ningú – al contrari, contribueixen a protegir l’ambient – molt sovint pateixen criminalització, desallotjaments i violència policial.

Són simbols de llibertat; per a una societat que fomenta la por a la llibertat, representen enemics a combatre.

  • Del 25 al 27 de Maig, jornades rurals i antirrepresives a La Selba! Vegeu el cartell aquí al costat ->

asarafest

  • L’antropòleg italià Andrea STAID acaba de publicar el llibre Abitare illegale (Le Mileu, Milan 2017) en el qual analitza diferents formes d’habitar fora de la norma, des dels pobles okupats fins als camps rom :: ressenya del llibre en el blog Carmilla online :: entrevista a l’autor [tot en italià]