Dimarts 4 de setembre a les 19.30 hores a la seu de Barcelona del COAC es va presentar per primera vegada el llibre Autoconstrucción. Por una autonomía del habitar. Escritos sobre vivienda, urbanismo, autogestión y holismo de John Turner, publicat per Pepitas de Calabaza i editat per Kathrin Golda-Pongratz, José Luis Oyón i Volker Zimmermann.
Aquesta selecció de reflexions de John F. C. Turner vol apropar al lector castellanoparlant a alguns escrits poc coneguts de l’arquitecte: textos que cubreixen tot el seu recorregut vital i que van ser traduït just ara al castellà, alguns fins i tot inèdits en anglès: informes per agències internacionals, articles en premsa política i reflexions mai publicades sobre el procès de construcció del lloc sobre els quals l’autor continua treballant. Parlen obviament d’autoconstrucció, l’aspecte més conegut de Turner, però amplien les claus fonamentals del seu pensament insistint en la seva visió relacional de l’habitatge i en una constant reflexió holística sobre la construcció de l’espai inspirada en Patrick Geddes. Aquest volum és el resultat de llargues hores de conversació i consulta de la seva biblioteca i arxiu. Tres textos dels editors (sobre aspectes biogràfics de Turner, sobre les barriades de Lima en la actualitat i sobre el desenvolupament de l’ideari de Geddes per Turner) més una bibliografía complerta tanquen el volum.
John F. C. Turner (*1927) és un arquitecte inglès famós per la seva dedicació a l’estudi i la pràctica de l’habitatge autoconstruït. Influit des de molt jove per Patrick Geddes i per l’anarquisme, va estudiar en la Architectural Association de Londres, on es va interessar molt aviat per una visió de la arquitectura i el urbanisme que no oblidés la seva relació amb els usuaris.
Amb trenta anys va moure’s a Perú per treballar en agències nacionals i internacionals d’habitatge, el que va representar un canvi de direcció en la seva vida. Observador i col.laborador en els processos de formació de barris d’habitatge autoconstruït a Lima i Arequipa, el final de la seva estada de nou anys va coincidir amb el seu interès definitiu cap a una visió holística de l’habitatge i de l’urbanisme. Entre finals dels seixanta i finals dels setanta va publicar les seves obres essencials, com Freedom to Build i Housing by People, aquest últim traduït en varis idiomes. Va publicar molts articles en revistes especialitzades, i va participar a congressos i grups de cooperació sobre habitatge i habitat a tot el món.
El seu interès per una concepció àmplia i creativa de l’habitatge per una concepció de la construcció del lloc com a procès, no s’ha aturat fins avui. Després de rebre el Nobel Alternatiu, Turner segueix treballant i pensant que les bones experiences d’habitatge, l’urbanisme des de abaix, i les velles pràctiques comunitàries locals seran una orientació segura en un camí ecològic que no hem d’esperar més per començar a recórrer.
-
- John F. Turner, Autoconstrucción. Por una autonomía del habitar. Escritos sobre vivienda, urbanismo, autogestión y holismo, editat per Kathrin Golda-Pongratz, José Luis Oyón i Volker Zimmermann. 420 págs. Pepitas de Calabaza, Logroño.
- La primera presentació pública va ser dimarts 4 de setembre a Barcelona, al Col.legi d’Arquitectes de Catalunya. Peró aviat s’annunciaran més presentacions! Es vegi també el catàleg de Pepitas de Calabaza.
- Pepitas acaba de publicar també Un habitar más fuerte que la metrópolis, de Consejo Nocturno: “Vencer la soledad organizada por la metrópoli coincide con la elaboración de unas densidades afectivas y unos modos de convivialidad más fuertes que todas las necesidades presupuestas-producidas por el paradigma de gobierno, que hacen de nosotros unos lisiados y nos separan de nuestra propia potencia” (de la ressenya de Alejandro Hernández Gálvez en Arquine).