Sulukule: el primer barri gità d’Europa

Una família gitana de Sulukulé, al atardecer delante de su casa

Els últims dies de Sulukule fotos de Joan Alvado: EXPOSICIÓ a Barcelona (Can Basté) des del 21 de juliol (inauguració: 20h) fins al 17 de setembre de 2011

Aquì van assentar-se els primers Rom que arrivaren a Istanbul l’any 1000, quan la ciutat encara es deia Constantinoble i els otomans no havien conquerit Anatolia. Van construïr les seves cases al costat de la muralla que tancava la ciutat, entre el Bòsfor i el Corn d’Or. Després de mil anys vivint junts amb els grecs, armens, turcs i kurds que habiten la ciutat, el barri de Sulukule va ser la primera víctima de la gentrificació feroç amb la qual s’està a la vegada globalitzant i turquitzant la ciutat. Una llei de 2005 va donar a les administracions locals i al “TOKI”, l’enorm institut nacional d’habitatge púbic, la possibilitat d’intervindre als llocs històrics: l’antic barri gità va declarar-se “àrea en renovació”, i els seus habitants obligats a reallotjar-se a grans blocs construïts a més de 30km de distància.

Unes 5 cases en total s’han salvat, d’un barri de 3500 habitants arrassat en dos anys i mig

Fins i tot va montar-se una associació de veïns fantasma per a recolzar la demolició. Les cases per a enderrocar eren marcades amb grans “X” com a mesures de pressió, i les runes deixades allí per a aumentar la inseguretat i emputjar als habitants a marxar-se. Una potent campanya pública en contra de la demolició va donar a conèixer la història internacionament, i fins i tot es va elaborar un pla alternatiu. Les autoritats van fingir interès per la negociació, però mentrestant seguien enderrocant: al cap de dos anys de Sulukule no quedaren més que les runes. Aviat acabarà la construcció del nou barri residencial: mentrestant, molts reallotjats han deixat els nous pisos, per a construïr-se barraquetes prop d’ón estava Sulukule.