La història de Barcelona pot explicar-se a través de les seves transformacions: dels seus Plans d’Ordenació, dels seus projectes i obres, en fi, a partir dels canvis que s’hi produeixen. Però també es pot explicar a partir del que es queda: des dels elements que sobreviuen, que subsisteixen al mig de la voràgine originada a les lliutes pel territori. Alguns elements – siguin parcs, places, edificis, cantonades – com deien els sociòlegs urbans clàssics, mantenen una identitat, unes relacions i un significat popular enorme. És el cas de la Flor de Maig, seu emblemàtica d’una de les grans cooperatives obreres del segle XIX i XX, que vehicula la memòria del Poblenou: no una memòria qualsevol, sinó la memòria d’una resistència. A partir de 2012, alguns veïns i veïnes del barri han recuperat el seu emplaçament per a convertir-ho en un espai de denúncia davant a la definició de Barcelona com a ciutat neoliberal o, com diu la seva web, per a “donar resposta a les necessitats, als reptes i als desitjos no satisfets a la societat capitalista actual”. Ho cosenguirán?
- José MANSILLA (2013) “Nunca nos fuimos. Frontera, Memoria y Resistencia en la Flor de Maig”, Comunicació presentada a: III Jornades Doctorals d’Antropologia Social. Universitat de Barcelona, 5 i 6 de Juny de 2013. Barcelona.
- Pàgina web de l’Ateneu Flor de Maig :: Vídeo del día de la recuperació :: Fotos del centenari a la pàgina de l’Arxiu Històric de Poblenou :: Una mica d’història de l’Ateneu a la pàgina Històries del Poblenou: part1 – part2
- Isaac MARRERO (2003) ¿Del Manchester catalán al SOHO barcelonés? La renovación del barrio del Poblenou en Barcelona y la cuestión de la vivienda.
- Sobre cooperatives obreres a Barcelona: Marc DALMAU, Iván MIRÓ, Dolors MARÍN (2010), Les cooperatives obreres de Sants: autogestió proletària en un barri de Barcelona (1870-1939), Barcelona: La ciutat invisible.
- Els nostres treballs sobre Poblenou (2006): “El Pla de la Ribera: el veïnat contra la dictadura” :: Entrevistes a Can Ricart :: Vídeo “Des del Ressentiment o la batalla de Can Ricart” :: Mapa de afectació de Can Ricart :: Més posts sobre Poblenou