• Atureu el genocidi!

    Els integrants del grup de treball Perifèries Urbanes de l’Institut Català d’Antropologia expressen la seva solidaritat amb el poble palestí, sotmès a 75 anys de colonialisme il·legal per part de l’estat d’Israel, i demanen a totes les institucions acadèmiques catalanes, espanyoles i europees d’aturar les seves col·laboracions amb universitats de […]

EUROPA

Cinc anys des del conflicte de Gamonal

10/07/2019 0

Al 2014 els veïns i les veïnes d’un barri de Burgos van lliurar una batalla històrica en contra del projecte d’un bulevar que hagués tallat el barri en dos. El nivell de la movilització va ser tan alt que l’Ajuntament va haver de paralitzar el projecte.

Han mort perqué eren pobres

24/09/2018 0

Va ser un escàndal quan la oposició britànica va proposar expropiar pisos buits per reallotjar als sobreviscuts de l’incendi de Grenfell a Londres. Peró en el passat els polítics ja havien adoptat mesures d’aquest tipus, de cara a la crisis de l’habitatge; naturalment, van ser obligats pels moviments d’ocupació…

Setembre d’acampades

17/09/2018 0

Tres coses interessant per aquest fi de setembre: l’European Housing Action Camp a Lisboa del 21 al 25, el Right to the City camp a Praga del 27 al 29, i el Yimby festival a Boston del 20 al 23!

Autoconstrucció: per una autonomia de l’habitar

04/09/2018 0

John F. C. Turner (1927) és un arquitecte inglés famós per la seva dedicació a l’estudi i la pràctica de l’habitatge autoconstruït. Influenciat des de molt jove per Patrick Geddes i per l’anarquisme, va desenvolupar una visió de la arquitectura i del urbanisme que no oblidés la seva relació amb els usuaris.

El segon terratrèmol

31/07/2018 0

‘Emidio di Treviri’ és un grup de treball autogestionat que està realitzant una recerca-acció en les zones golpejades pel sisma de 2016-2017 en el centre d’Itàlia. Estàn demonstrant que les polítiques públiques han provocat un terratrèmol social encara pitjor que el terratrèmol real.

Totes les ciutats estan posseïdes

16/02/2018 0

Totes les metròpoli estan intímament vinculades al diable. Totes neixen per a contrastar el terror a la natura salvatge, el perill del no-habitat, però totes traeixen aquesta tasca, i al seu si proliferen forces encara més perverses que les que es proposaven combatre.

MON

Atureu el genocidi!

15/11/2023 0

Els integrants del grup de treball Perifèries Urbanes de l’Institut Català d’Antropologia expressen la seva solidaritat amb el poble palestí, sotmès a 75 anys de colonialisme il·legal per part de l’estat d’Israel, i demanen a totes les institucions acadèmiques catalanes, espanyoles i europees d’aturar les seves col·laboracions amb universitats de […]

Criminalització de la lluita per l’habitatge a Brasil

25/07/2019 0

El passat 24 de juny quatre activistes de la lluita per l’habitatge a São Paulo van ser detinguts, disset persones més vinculades amb ocupacions del moviment van ser posades en cerca i captura, i quinze més amenaçades de detenció. Aquestes  detencions i amenaces arbitràries constitueixen una senyal de la progressiva […]

Desallotjaments i ciutadania a Casablanca

14/10/2018 0

Milers d’habitants de la zona industrial de Douar Wasti han estat desallotjats del seu barri, enderrocat en poques hores. Ara están acampats prop de les runes, i volen renunciar a la ciutadania marroquí.

Guerra i gentrificació a Kurdistán

17/10/2016 0

Gentrificació i neteja ètnica fan servir les mateixes tècniques, les mateixes màquines; l’abast, la intensitat, són diferents, però els objectius i estratègies són semblants. Es veu en Turquía: mentres en Istanbul el gobern enderroca els gecekondu i altres barris populars per a obrir nous espais pel comerç i pels rics, […]

City Life: d’afectats a activistes contra la especulació

23/03/2016 0

A Boston la disparitat social es avui la més alta d’Estats Units, i milers de latins, afroamericans o caribenys pateixen les expulsions, l’endeutament i el tancament d’habitatges. El moviment City Life / Vida Urbana des dels anys 70 crea cohesió i xarxes de recolzament mutu entre els afectats de les polítiques d’habitatge, utilitzant també el teatre, els rituals, els símbols.

La vida entre les runes de la Vella Nanjing

30/10/2015 0

La antropòloga Ye LIN ens convida a observar la demolició d’un barri de Nanjing – molt a prop d’on al 2014 es van celebrar les Olimpiades de la Juventut. Ye estudia l’impacte que tot aquest procès va tenir sobre els habitants – tant els que van marxar com els que encara queden allí – concentrant-se sobre cóm la nostra idea de “comunitat” afecta la forma en que percebim i jutgem aquest tipus d’intervencions.

El Haouma, és a dir el barri

09/06/2015 0

Qué va ser dels xavals tant celebrats al 2011, els que van protagonitzar les anomenades “primaveres àrabs”? Fa anys que sentim parlar dels polítics, dels líders, dels terroristes… però la gent normal, a Tunes a Casablanca al Caire, ón és? La resposta es fàcil: als barris. A Hay Hlil, a El Oukacha, a Hezbet el Haggana, on es segueix vivint la mateixa ràbia i frustració que abans de les protestes.

Sydney ciutat (post)colonial

22/11/2014 0

Edificis desproporcionats aparèixen casualment i de sobte; la policia, de tant en tant encara assassina dissidents. I els curanders tradicionals poc a poc van transformant els millions de fantasmes del genocidi, escampats per tot arreu, en “avantpassats” i protectors de les seves terres. Una mirada a la capital de Cambodja,

Desaprendre les arrels colonials de la planificació

28/12/2013 0

Que la planificació en si tingués que veure amb la conquesta, ja ens en haviem adonat. Però encara no haviem trobat un enfoc tan complert com el que ha desenvolupat la urbanista australiana Libby PORTER, que estidoa la planificació com a eïna d’exclusió espacial dels aborígens: l’urbanisme com a complement i continuació del colonialisme.

Select LANGUAGE:

PRÓXIMAS CITAS

Seminarios OACU – Antropología del Conflicto Urbano:

3 de junio: Stefano Portelli
7 de julio: Marc Morell
Seminarios OACU “Léxico ciutadanista”:
14 de abril: Miguel Mellino ‘ciutadanía’
27 de abril: José Mansilla, ‘sostenibilidad’
11 de mayo: Franco Berardi ‘Bifo’, ‘común’
25 de mayo: Diana Mata Codesal, ‘cuidados’
8 de junio: Jordi Quiñonero, ‘participación’
29 de junio: Manuel Delgado, ‘municipalismo’
Hora:18.30. Links en la página de OACU

Lo que somos

¿Cómo cambia la ciudad? ¿cómo reaccionamos los habitantes a las transformaciones de nuestro entorno? El Grupo de Trabajo de Periferias Urbanas del Instituto Catalán de Antropología pretende buscar formas de abordar las dinámicas de modificación del paisaje humano que acompañan las transformaciones del paisaje urbano, es decir, las ciudades. Estando allí, en las periferias, es decir lejos de los centros de poder; creando vínculos nuevos con sus habitantes; intentando comprender, explicar, describir, siempre en dirección de una aplicación práctica y pública del conocimiento.

Una mención prestigiosa

AAcoverantiga

El proyecto Repensar Bonpastor y nuestro grupo de trabajo han sido reseñados por Denise Lawrence-Zuniga en American Anthropologist vol.114, sept.2012, pp.526-527. Bajar PDF del artículo :: un interesante episodio

Una altre menció prestigiosa

71-LIBRE-PENSAMIENTO-71-OK-port

Beltrán Roca nos ha mencionado en Libre Pensamiento, n.71, primavera 2012, como un ejemplo de "la antropologia anarquista que casi existe". Pau Vidal también habla brevemente de Perifèries Urbanes en Vilaweb.

grecs-web
ipec-gene
oacu