El Haouma, és a dir el barri

Del video de "Wled L7ouma", Mafia Banlieue

Vaixell, amor meu, porta’m fora de la misèria! Al meu país jo m’ofego, no l’aguanto més, je n’ai marre (Reda Taliani, “Partir Loin“)

Qué va ser dels xavals tant celebrats al 2011, els que van protagonitzar les anomenades “primaveres àrabs”? Fa anys que sentim parlar dels polítics, dels líders, dels terroristes… però la gent normal, a Tunes a Casablanca al Caire, ón és? La resposta es fàcil: als barris. A Hay Hlil, a El Oukacha, a Hezbet el Haggana, on es segueix vivint la mateixa ràbia i frustració que abans de les protestes. Molta de la música que ha sortit des de llavors al nord d’Àfrica té al centre aquest concepte clau de “El Haouma” (Lhuma, L7uma, El Huma…), i amb ella s’intenta trasmetre qué vol dir estar tancats dintre de guetos amb parets invisibles, on tot et diu que no pots sortir, ni cap a la resta del món ni cap a la resta de la ciutat, i que has d’esperar que vinguin temps millors.

  • Hamzaoui Med Amine – Kafon, autors de la canció rap-dub més popular a Tunisia des de la revolució: Houmani (‘el noi del barri’). Aquí un article sobre aquesta canció, i sobre el seu vídeo que es va gravar amb 125 euros a la zona de Ariana (Túnis). Kafon pocs mesos deprés de treure la canció va passar un any a la presó per consum d’haixix.
  • El-Asheb (Las7eb), cantautor del Marroc, “Xavals del barri” (Wled el7ouma): un altre rapper marroquí, conegut com El Haqed va ser detingut al 2012 per les lletres de les seves cançons. El seu barri, Oukacha a Casablanca, té el mateix nom de la presó, i el Haqed l’anomena ‘una presó a l’aire lliure’.
  • Mafia Banlieue, grup rap tunisià, “Wled el7ouma” (de nou, ‘xavals del barri’) :: Balti Wled el houma
  • Ted Swedenburg, “Egypt’s music of protest, from Sayyid Darwish to Dj Haha” in Middle East Research and Information Project, hivern 2012. I també “Messages from paradise: Egypt-Austria“, breu vídeo de l’antropòleg Samuli Schielke, part d’un projecte sobre diaspora i imatges d’Europa a Egipte.