Esperits de la diàspora: ritual i espai urbà entre Casablanca i Barcelona – Stefano Portelli

Font: Stefano Portelli

Dijous 3 de juny – 18.30h

L’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà organitza en el marc dels seminaris de recerca la següent sessió virtual:

Enllaç: https://us02web.zoom.us/j/89441617603

La transformació de l’espai urbà afecta les pràctiques populars arrelades als barris, a les plaçes i als carrers; la demolició d’un barri i el trasllat dels seus habitants poden transformar definitivament les relacions socials, amb efectes no només econòmics sinó també culturals i polítics. Un dels aspectes menys estudiat d’aquestes transformacions és l’impacte sobre la vida religiosa i ritual de les classes populars. A partir d’un treball de recerca desenvolupat a la ciutat de Casablanca presentaré les característiques espacials d’un complex musical i religiós molt arrelat a la antiga medina de la ciutat, el de la confraria Gnawa, intentant esbrinar quins efectes té la gentrificació del centre de la ciutat sobre el desenvolupament de la seva vida ritual.

A càrrec de Stefano Portelli membre de OACU i de Perifèries Urbanes, grup de treball de l’ICA. Ha treballat durant anys sobre la demolició de barri del Bon Pastor de Barcelona, escrivint el llibre “La ciutat horitzontal” (Temes d’etnologia de Catalunya, 2015) / “La ciudad horizontal” (Bellaterra, 2015). La recerca sobre Casablanca es va finançar amb una beca Marie Curie de la Universitat de Leicester en partenariat amb el Departament d’Antropologia de la Universitat de Harvard.

Modera la sessió Marta Cotijoch Torres (Universitat de Barcelona-OACU).