La Reconquesta d’Alcoi

El Partidor, barri popular d'Alcoi. Foto: Jordi Flores Casasampere

Divendres 1 d’Abril, 15:30h: projecció del documental sobre Alcoi “Derribando el olvido” dins del Festival de Cinema Anarquista de Barcelona (a l’Antic Teatre)

La transformació del centre d’Alcoi, bressol de la industrialització a l’Estat Espanyol, implica grans enderrocs al barri del Partidor, ón van originar-se les primeres lluites obreres de l’estat. L’Ajuntament compra els edificis del barri un després de l’altre, i els buida dels seus habitants, afavorint la degradació i legitimant l’enderroc. En nom del bé comú i de la millora de la vida urbana, a tot l’Estat s’estàn atacant els llocs històrics fonamentals del proletariat, com si la historia només fos la de la burgesía; aquest proces és encara més dramàtic a les ciutats ón hi havé fortes lluites i revoltes contra el capitalisme naixent. “La vergonya de fer-te anar al teu enterro“, cantava el poeta alcoià Ovidi Montllor, describint la reconstrucció d’un campanar cremat durant la Guerra Civil.

Al barri del Partidor, al 1873, va escomençar la “Revolta del Petroli“, llibertària i ludita, que pocs anys després va rebre les crítiques de Engels en polèmica contra l’anarcosindicalisme. Ara els propietaris dels edificis del barri prefereixen mantenir els pisos buits, i llogar-les una setmana l’any als turistes que busquen un balcó exclusiu durant les festes de “moros i cristians”. Cada any amb aquesta festa es reactualitza la victòria militar sobre els àrabs i la cristianització d’aquestes terres. Però la Reconquista és també la eliminació sistemàtica de la memòria dels 7 segles de civilització musulmana de la qual encara es perceben les petjades. No és molt diferent el sistema amb què ara, tal com ens explica Miquel Amorós (també d’Alcoi) “els nous metods urbanistics intenten esborrar petjades històriques, d’organitzar l’oblit” de dos segles d’història obrera, anarcosindicalista i proletària, inscrits dins dels barris i de la trama urbana de les ciutats.

  • Jordi QUIÑONERO (2005) El concepte sociològic i el valor social de la trama urbana [Informe, PDF]
  • Miquel AMORÓS (2003) Urbanismo y orden, en Las armas de la crítica [baixa el PDF]
  • Documental Derribando el olvido – Associació de Veïns del Partidor
  • Jordi QUIÑONERO (2007) Informe sociourbano del barrio del Partidor [PDF]