Sarai Martín López (Badalona, 1995) és investigadora predoctoral a la Universitat de Barcelona, en la qual desenvolupa des de l’any 2020 una tesi sobre lògiques de representació, circulació i consum d’objectes “artístics” categoritzats com a ètnics –en concret aquells tematitzats com africans– que operen avui dia a la ciutat de Barcelona. El 2018 es va graduar en Antropologia Social i Cultural i, el 2019, va cursar el Màster en Antropologia i Etnografia en la mateixa universitat. Del 2016 al 2019 va realitzar treball de camp a festes per a singles (solters) organitzades a la capital barcelonesa, en el marc d’una recerca etnogràfica sobre formes contemporànies de relació sexoafectiva i processos de mercantilització dels afectes. Aquesta investigació s’ha formalitzat recentment en la publicació del llibre Singles. Una aproximación a fiestas para “solteros” (Bellaterra, 2021).
Des del 2018, és membre del Grup de Recerca en Exclusió i Controls Socials (GRECS) i de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU). Així mateix, és sòcia de l’Institut Català d’Antropologia (ICA), des del qual ha pogut participar en diversos projectes d’investigació subvencionats per la mateixa entitat gràcies als ajuts de l’Observatori de Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) i l’Institut Ramón Muntaner (IRMU).
L’any 2020-2021 va fer treball de camp al barri badaloní de Pomar, en el context d’un estudi que ha pretès documentar l’impacte que, a escala de representació socioespacial, va tenir sobre el barri i la seva població a finals dels setanta i els vuitanta la filmació de Perros Callejeros II, de José Antonio de la Loma. Aquest també s’ha interessat pels processos de periferització i pacificació urbans.
Ha desenvolupat i col·laborat en projectes d’investigació per a l’estudi i la recuperació de la memòria històrica. Actualment, porta a terme una recerca de caràcter etnohistòric sobre la lluita de dones antifranquistes durant el tardofranquisme i la transició al municipi vallesà de Santa Perpètua de Mogoda, finançat pel mateix Ajuntament de Santa Perpètua i el Cercle de Recerca d’Estudis de la Mogoda (CREM). Seguint aquesta línia, ha col·laborat en una investigació sobre els processos de presa de consciència de militants antifranquistes a Catalunya, coordinada per Manuel Delgado i patrocinada pel Memorial Democràtic. També ha participat com a suport a la recerca en iniciatives organitzades per l’European Observatory on Memories (EUROM).