“Si volem posar en marxa nous coneixements i noves formes de generar coneixement, hem de jugar fort en el terreny de la llengua“, escriuen els companys i les companyes de Carabancheleando a la presentació del Diccionario de las periferias (Traficantes de Sueños, 2017, aquí a la seva pàgina). Una de les paraules on s’ha de portar l’atenció és precisament “barri”.
El barri és l’estructura física i sentimental que defineix la nostra afiliació al món. És el lloc on aprenem a ser algú fora de la família, a relacionar-nos amb la complexitat de la realitat, a sortir de l’espai privat i de la zona de comfort, i a entrar en la incertesa radical de l’espai públic, de la ciutat, d’allò urbà. Hi ha qui l’idealitza o reivindica com a una patria, com a la única unitat territorial a la qual pertànyer sense dubtes; hi ha qui el considera un punt de partida per a reclamar altres afiliacions, de nivell més alt: a un país, a un poble, a una classe social, a una història col·lectiva. Però el barri és sobretot el lloc on totes aquestes diferents interpretacions i afiliacions es troben, negocien, es barallen, es discuteixen, s’abracen, o es prenen alguna cosa juntes, tot i que ni s’entenguin entre elles.
Els barris són la capacitat popular de reconèixer l’existència de l’altre. No és d’extranyar que siguin sempre atacats. Amb ells, també ho són els coneixements que representen, les paraules que en ells neixen i creixen.
Divendres 27 d’Octubre a les 18h, presentació del diccionari a la BibliotEKA de l’ESLA EKO de Carabanchel, Madrid!
- Carabancheleando, Diccionario de las periferias: métodos y saberes autónomos desde los barrios, Traficantes de sueños, 2017: descarrega o cómpra’l per 10 euros aquí. I aquesta és la web de Carabancheleando.
- Pablo Rada, “Mitología sentimental de un barrio“, a Juego de manos, 2017
- Manuel Delgado, “¿A qué llamamos ‘barrio’?“, a El cor de les aparences, 2016.
- Marc Morell, “Fent barri: heritage tourism policy and neighborhood scaling in Ciutat de Mallorca”, Etnogràfica vol.13(2), 2009 [PDF]
- Ariel Gravano, 2005, El barrio en la teoría social, Editorial Espacio.
- Barbara Borlini, “Il quartiere nella città contemporanea: come e perché occuparsene“, a Quaderni di Sociologia, n.52, 2010.
- Publicacions de la UE sobre barris i cultura: “Culture and neighborhoods” [enllaç]
- Gato Pérez, “Sabor de barrio” [a youtube]
- Veure també aquest antic post sobre el concepte de barri al rap àrab contemporani.